Skip to main content

Noticies

Castelldefels passa a la fase d’excepcionalitat per sequera

Catalunya entra en una nova fase en l’abordament de la sequera. Després de les pluges de les últimes setmanes, el govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest dimarts que els 202 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat (Castelldefels inclosa) passen de la fase d’emergència a la fase d’excepcionalitat per sequera.

Amb els embassaments superant el 25% de la seva capacitat, aquest anunci implica una rebaixa de les mesures de lluita contra la sequera i que els 6 millions de persones que viuen en aquesta zona podran usar 230 litres cada dia, en comptes dels 200 de la fase d’emergència.

A més, es mantenen les següents mesures d'estalvi:

- Resta prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S'admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari. 

- Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.

- Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

cuba5

 • Visites: 42

Les elevades temperatures han fet avançar l'aparició de la processionària

L'Ajuntament de Castelldefels cada any realitza tractaments preventius per al control de la processionària del pi durant el mes de novembre. No obstant això, aquest any, amb les elevades temperatures, han afavorit l'eclosió avançada d'erugues de la processionària i sense necessitat de fer les típiques bosses, per la qual cosa és complicat detectar-les fins que baixen o cauen dels arbres per iniciar les processons.

És per això que recordem que cal prendre mesures bàsiques de prevenció:
• No tocar les erugues
• Treure els gossos lligats i amb morrió
• Si la persona és al·lèrgica a aquest insecte, cal evitar visitar zones on hi hagi pins

Danys que provoca la processionària
Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin. Aquestes erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren a l'aire, produint irritació en pell, ull i nas.
Per a la salut humana, el problema més gran és que les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen d'uns plecs o sacs al dors on s'amaguen, agrupats, gran quantitat de petits cabells urticants de color taronja. Quan es molesten les larves o es mouen, s'obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l'atmosfera. Si aquests pèls entren en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques.
De cara als animals domèstics les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, perquè contenen pels urticants. En aquests casos als gossos els pot aparèixer una inflamació als llavis, boca i cap en general. En aquests casos cal consultar el veterinari.


Recomanacions
Si es passeja per zones amb pins amb nens petits i/o gossos cal vigilar i NO TOCAR les erugues ni els sacs. En persones amb hipersensibilitat reconeguda, es recomana no visitar les zones de pineda amb presència d'aquests insectes. L'Ajuntament actua mitjançant tractaments preventius als pins de la via pública, però els pins de titularitat privada han de ser els propietaris els encarregats de prendre mesures amb mètodes biològics. És molt important tant els tractaments com la manipulació de les bosses per eliminar-les els facin personal expert i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.

processionariadelpi

 • Visites: 42

Castelldefels, en fase d'emergència 1 per sequera

Catalunya està patint la pitjor sequera des que es van començar a recollir dades, ara fa poc més d’un segle. Els embassaments de les conques internes es troben per sota del 16% de la seva capacitat, i no es preveuen pluges a mitjà termini.

Amb aquest panorama, el govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat donar llum verda a la fase d’emergència 1 per al sistema Ter-Llobregat, del qual beuen les àrees de Barcelona (Castelldefels inclosa) i de Girona. Es tracta del territori on es concentra la major part de la població de Catalunya.

Les restriccions que entren en vigor inclouen mesures com:

 • Limitació a 200 litres de consum d’aigua per habitant i dia (10 litres menys del que es permetia durant la preemergència) per usos domèstics, urbans, municipals i comercials
 • Prohibit l’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines. Malgrat això, hi ha excepcions, com el reompliment parcial (amb aigua en quantitats indispensables) per garantir la qualitat sanitària, si disposen de sistemes de recirculació d’aigua, de les piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat (i apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat) i de les piscines descobertes que s’utilitzen durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada (a canvi, estan obligades a tancar les dutxes)
 • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars (públics o particulars). Es pot utilitzar aigua regenerada o freàtica (les excepcions són els casos d’accident, incendi, etc)
 • Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), amb l’excepció del reg per la supervivència d’arbrat i jardins botànics públics (amb aigua regenerada o freàtica). El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació i utilitzant la mínima quantitat d’aigua possible
 • El reg dels camps esportius de gespa per a la pràctica de l’esport federat es fa amb aigua regenerada o freàtica, utilitzant mesures d’estalvis addicionals equivalents a l’aigua utilitzada (tancament de dutxes, etc). El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació i utilitzant la mínima quantitat d’aigua possible
 • Prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua
 • Prohibida la utilització de les dutxes i les instal·lacions per a la neteja dels peus a les platges
 • Prohibida la realització d’actes lúdics (públics i privats) que comporten la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les festes de l’escuma, els jocs d’aigua i actes similars

 Poden consultar tots els detalls de les mesures i la seva aplicació al següent ENLLAÇ (Portal de la sequera de la Generalitat)

Pla d’Emergència Municipal en situació de sequera (PEMS)

Recordem que l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar inicialment en el ple ordinari del mes de gener (dia 26) el Pla d’Emergència Municipal en situación de sequera de Castelldefels (PEMS).

Seguint el PEMS i per tal d’allargar al màxim els recursos hídrics disponibles, són d’aplicació a Castelldefels limitacions i restriccions als usos que s’abasteixen de la xarxa d’aigua potable en l’àmbit urbà.

 • Visites: 40

Punts de recollida d'arbres de Nadal

Un any més, l'empresa municipal Jarfels s'encarregarà de recollir els arbres de Nadal en 11 punts distribuïts en el municipi.

Des del dilluns 8 al diumenge 21 de gener de 2024 es podran dipositar els arbres de Nadal en els punts habilitats, els quals estaran senyalitzats i delimitats per tanques.

Demanem la col·laboració ciutadana per dipositar els arbres en els punts habilitats i no abocar-los a la zona de contenidors de recollida selectiva ni en indrets que obstaculitzin el pas i / o la circulació.

Els 11 punts de recollida habilitats són:
1 Av. Lluís Companys - Dr.Trueta (Parc de la Muntanyeta)
2 Parc dels Xiprers
3 Av. Manuel Girona - c/Major
4 Pg. Pitort - Av. Ciutat de Màlaga
5 c/7 – Pg. Garbí (Parc de Lluminetes)
6 Jardins de Sta. Eulàlia – Av. Dels Eucaliptus
7 Parc de la Bòbila (Av. Poal, 28)
8 Pg. Marítim-c/12 (frente Parc del Mar)
9 Pl. Sant Jaume
10 Pg. Pitort/ Av. Catalunya
11 Pl. Estació/ Av. Constitució

9

 • Visites: 40

Homenatge als nostres jubilats

El passat divendres 15 de desembre vam celebrar el Dinar de Nadal de SAC i Jarfels a les nostres instal·lacions.

Aprofitant que tota la plantilla es va poder reunir, vam fer un petit homenatge als companys jubilats.

Volem agrair novament a: Miguel López Jiménez, José Izquierdo Rodríguez i Salvador Sánchez Conejos pels seus anys de treball a la nostra empresa.

Us desitgem una feliç jubilació, ara toca gaudir la nova etapa!


DSC06936

DSC06943

DSC06940

 • Visites: 40

Un any més col·laborem amb el pessebre de Castelldefels

Un Nadal més, l'equip de jardineria de Jarfels  ha col·laborat amb l'ornamentació floral nadalenca de tot el municipi.
A més a més, juntament amb l'equip de mobiliari s'han encarregat de l'ornamentació floral, jardineria i mobiliari del pessebre, en el tradicional pessebre de Plaça de l'Església, dissenyat per Josep Maria Casellas i el seu equip.

plantes

WhatsApp Image 2023 11 24 at 12.40.27

WhatsApp Image 2023 11 24 at 11.16.10

 • Visites: 40

19/11/2023 - Iniciem el tractament preventiu per al control de la processionària del pi

A partir del diumenge 19 de novembre i en horari nocturn de 22h a 6h començaran els tractaments preventius per al control de la processionària del pi a la nostra ciutat.  

Dies i zones on s’aplicarà el tractament de 22 h a 6h:
Del 19 al 21 de novembre: Poal, Bellamar, Montmar
Del 20 al 23 de novembre: Baixador, Lluminetes, La Pineda, Granvia Mar, Can Bou, Montmar
Del 22 al 24 de novembre: Montmar, Muntanyeta, Can Roca, Castell, Centre, Canyars, Can Vinader

Es recomana:
- No estendre la roba (de 22 a 6h)
- Tancar balcons i finestres

Els productes que es fan servir no comporten risc per a la salut.
Es col·locaran cartells en cada zona on s'apliqui el tractament a l'arbrat municipal.


processionaria eruga 


processionariadelpi


 • Visites: 41

Noves mesures per a mantenir Castelldefels més neta

Activem el Pla de Manteniment de les plantes adventícies

El mes de juliol l'Ajuntament de Castelldefels mitjançant els serveis municipals de neteja i jardineria, va iniciar el Pla de Xoc amb noves mesures per netejar el municipi.

El nou servei nocturn de neteja amb hidro-pressió, el reforç matí i tarda de neteja de les illes de contenidors i l'ampliació de l'equip de retirada d'herbes adventícies en voreres i calçades i neteja dels escocells, són algunes de les actuacions activades en el Pla de Xoc.

Les herbes adventícies, també conegudes com a "males herbes", apareixen indiscriminadament per diferents punts de la via pública i es caracteritzen per un ràpid creixement en zones urbanes, ja que requereixen de poca de quantitat de terra i d’espais reduïts per a la seva ràpida proliferació en voreres i marges de les calçades.

Per al manteniment i control del creixement de les plantes adventícies, el servei de Parcs i Jardins ha activat un pla de manteniment amb l'objectiu d'eliminar aquest tipus d'espècie vegetal i mantenir en bones condicions els carrers del municipi. En les pròximes setmanes s’aplicarà, en horari nocturn, l’herbicida (SL) Sal potàssica de glifosat al 48% P/V* per al control i prevenció de les males herbes, producte autoritzat per a parcs i jardins segons les especificacions recollides en el Real Decret 1311/2012 de 14 de setembre.

Aquestes intervencions formen part del conjunt de mesures adoptades pel nou govern municipal i que tenen com a prioritat reordenar l'espai públic i lluitar contra l'incivisme als carrers i parcs urbans de la ciutat per millorar la neteja i imatge del municipi.

Es pot consultar la programació dels tractaments per barris AQUÍ

tractament herbes adventicies 3    tractament herbes adventicies 1  tractament herbes adventicies 4

 • Visites: 40

2/7/23 iniciem els tractaments fitosanitaris als plataners i les tipuanes de Castelldefels

El pròxim diumenge 2 de juliol, en horari nocturn, s'iniciaran els tractaments de polvorització als plataners i tipuanes de Castelldefels. Es tracta d'un tractament que es realitza cada any per combatre la plaga d’insectes i fongs que apareixen en aquests arbres.

L'horari d'aplicació del tractament serà nocturn, de les 22 hores a les 6 hores de dia següent, iniciant-se el diumenge 2 de juliol i finalitzant la matinada del divendres 7 de juliol.*

tipuana 
Es col·locaran cartells informatius visibles a les zones a tractar per tal de que totes les veïnes i els veïns estiguin informats del dia en que es durà a terme el tractament a la seva zona.

Es recomana a tots els veïns de les zones afectades tenir les finestres tancades mentre es faci el tractament, així com també evitar que els animals estiguin als balcons.
*En el cas que les condicions meteorològiques siguin adverses, es podran ajornar els tractaments.


Consulta aquí la localització dels arbres que es tractaran i el llistat de dies i tractaments. 

 

{jumi [components/com_jumi/files/mapa.php] }

2 3juliol

3 4 juliol

4 5juliol                                     
4 5julio

6 7juliol

 • Visites: 40