Es demana col·laboració ciutadana per controlar la plaga del bernat marbrejat al Baix Llobregat

La plaga del bernat marbrejat al Baix Llobregat podria ser catastròfica aquesta primavera i es demana la col·laboració ciutadana

bernat marro

Amb l’arribada de la primavera i la pujada de les temperatures, el bernat marbrejat acaba la seva hibernació i surt dels llocs on s’havia amagat per alimentar-se i reproduir-se.
Tenint en compte els paràmetres estudiats els darrers anys pels investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus de la plaga coneguda com a bernat marbrejat als municipis del Baix Llobregat. El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes.
És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat. Podria haver arribat accidentalment a través de material comercial provinent dels països de l’Est i el Sud-est asiàtic originaris de l’insecte o bé de països on va ser introduït i ha desenvolupat grans poblacions com ara els Estats Units o Itàlia.
Ha esdevingut una plaga pels conreus de fruites i hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat, especialment els arbres fruiters i algunes hortícoles com els pebrots i tomaqueres, però també per les plantes i flors ornamentals. Segons els registres, el 2020 la primavera va tenir uns paràmetres més humits dels habituals i van afavorir una alta població de bernat marbrejat. En canvi, al 2021, la primavera va ser més seca i va frenar-ne l’augment d’individus, limitant així el possible dany als conreus i les molèsties als nuclis urbans.
Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques. Per això, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generen poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant l’estiu i la tardor i evitar que causin danys als cultius. Se’l pot trobar al sofà, a les cortines, dins de coixins o als escocells de les finestres.

Si se’n troba als habitatges, la recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior. Al portal www.elbernatesaqui.cat s’hi i al web del DACC s’hi pot trobar informació relacionada amb la plaga, així com una secció oberta a la ciutadania perquè ajudin a reportar observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar als experts a fer-ne un seguiment.

Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona.

bernat marbrejat elbernat es aqui

Font:http://www.llobregatdigital.cat/noticia/75904/la-plaga-del-bernat-marbrejat-al-baix-llobregat-podria-ser-catastrofica-aquesta-primavera-?id_butlleti_enviar=1259&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=la-plaga-del-bernat-marbrejat-al-baix-llobregat-podria-ser-catastrofica-aquesta-primavera-

Ctra. de la Sentiu, 17 08860 Castelldefels | Tel. 93 636 15 81 | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Política de qualitat i medi ambient