Fomentem la biodiversitat urbana a Castelldefels

La biodiversitat urbana comprèn la gran varietat d'organismes vius (flora i fauna) que habiten la ciutat i els sistemes ecològics en què es troben, sovint modelats per l'acció humana. Apropar la natura a la ciutat fomentant la biodiversitat més enllà de la seva funció ornamental, aporta beneficis per a la nostra salut i benestar: el verd urbà regula la temperatura, purifica l'aire i fixa el CO2 i ens fa més resilients davant el canvi climàtic.

2

Des de l'Ajuntament de Castelldefels i Jarfels es realitzen estudis i anàlisis per avaluar de quina manera es porten a terme actuacions i tasques de manteniment sostenibles per a la vegetació per tal de fomentar la biodiversitat urbana del municipi.

A Jarfels gestionem els espais verds per gaudir d'entorns més saludables seguint criteris generals, dins el marc d'adaptació al canvi climàtic: espècies de baixa demanda hídrica, adaptades al clima mediterrani, i foment de la biodiversitat per reduir l'aportació de productes fitosanitaris (lluita integrada de plagues).

Les actuacions que realitzem per fomentar la biodiversitat són:

Plantacions d'arbrat amb espècies adaptades a les nostres condicions climàtiques
Tractaments que fomenten la lluita integral contra plagues
Reducció del nombre de segues
Adaptació de les tasques de manteniment tenint en compte les condicions climàtiques del municipi Incorporació de nous criteris en la retirada de vegetació espontánia "males herbes"
Naturalització amb sembra de prats, prats florits, herbassars i escocells
Instal·lació d'hotels d'insectes i caixes niu

Sega diferenciada
Als prats i herbassars de la ciutat seguem de forma diferenciada, combinant sectors amb herba alta i baixa, de manera que a tocar dels camins i accessos la sega és més baixa i a l'interior, la sega és més alta. Amb aquesta actuació afavorim l'entrada espontània de diferents espècies de flora i fauna a l'entorn urbà, aportant-los espais de refugi adaptats a les seves necessitats. 

sega diferenciada
Sembra d'escocells

En alguns escocells del municipi, com els de la Plaça Joan XXIII, la Plaça Neus Català o la Plaça de l'Església, s'han sembrat llavors als escocells per crear zones de refugi d'insectes. Aquests insectes, actuen com a agents contra les plagues; així s'eviten herbicides o altres productes químics. 

Naturalització d'espais verds
Per tal d'afavorir la conservació de la biodiversitat i fer més sostenible la gestió del verd urbà, estalviant aigua i energia, s'han naturalitzat parterres sembrant o plantant vegetació més adaptada al clima mediterrani. 

llavors autoctones naturalitzacio                                                                

preparacio terreny sembra

 

 

 

 

 
Foto: l'equip de jardineria preparant el terreny per sembrar les llavors (mes de novembre de 2021)

biodiversitat urbana

Foto: vegetació florida al mes de març de 2022 (Av. Màlaga)

Ctra. de la Sentiu, 17 08860 Castelldefels | Tel. 93 636 15 81 | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Política de qualitat i medi ambient